Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275
Drożdżówka bezmleczna z rabarbarem i truskawkami – Magdalena Misuno
/
332 Views0
Drożdżówka

Jak wykorzystać ostatnie truskawki? I jeszcze połączyć z rabarbarem – mmm… dla mnie najlepsze. Upiec drożdżówkę z truskawkami i rabarbarem 🙂

– No tak, ale ja nie mogę ani mleka, ani masła, a to główne składniki tradycyjnej drożdżówki…

Nic się nie martw: w obecnych czasach spokojnie możemy je zastąpić wersją roślinną. I będzie równie pyszna. Mało tego: nie tylko przeciętny zjadacz chleba nie odróżni w smaku, ale nawet wykwalifikowana w tradycyjnej kuchni pani domu.

Taką Panią Domu była moja babcia. Gdy dwa lata temu pierwszy raz byłam na diecie bezmlecznej (wtedy tak na próbę), naszła mnie ogromna ochota na drożdżówkę, a dokładnie na bułeczki drożdżowe z owocami. Kupne odpadały (mają nie tylko mleko i masło, ale i różne niepotrzebne dodatki, nie wspominając o ogromnej ilości cukru), a i babcine nie wchodziły w grę (właśnie ze względu na mleko i masło). Zapytałam więc babcię, co jest potrzebne do przygotowania jej pysznych bułeczek. Babcia powiedziała, jakich składników i w jakiej ilości używa. Na to ja:

– To ja zrobię takie, ale w wersji z mlekiem sojowym i margaryną.

Taka zniewaga była dla babci niedopuszczalna:

– To już lepiej, żebyś w ogóle drożdżówek nie robiła, a zjesz, jak wrócisz do normalnego jedzenia – rzekła nieco oburzona.

Uśmiechnęłam się, bo wiedziałam, że i tak zrobię swoje.

Tydzień później przywiozłam babci własnoręcznie wykonaną drożdżówkę z owocami (w bułeczki nie miałam czasu ani ochoty się bawić). Oczywiście nie zdradziłam jej zawartości kucha. Babcia skosztowała i podsumowała:

– No wiesz, Magda, rewelacja! No przepyszne! Piątka z plusem albo szóstka z minusem! Bo na szóstkę to ja piekę.

Jakie było jej zdziwienie, gdy powiedziałam, że to ciasto z mlekiem sojowym i margaryną. I jeszcze jedną trzecią cukru z przepisu. Babcia stwierdziła, że zmiana składników jest niewyczuwalna.

A skoro babcia pochwaliła drożdżówkę i nie poznała się na nietradycyjnych składnikach w środku, to zwykły zjadacz chleba różnicy nie zauważy.

Zatem zamiast się martwić, że nie wyjdzie, kto to będzie jadł, komu będzie smakować, jeśli masz ochotę na drożdżówkę – do dzieła!

Drożdżówka

Przepis na drożdżówkę bezmleczną z rabarbarem i truskawkami

Składniki (blacha prostokątna o wymiarach 33 x 23 cm, możecie też użyć innej lub dwóch keksówek)

  • pół kilo mąki tortowej
  • 100 g margaryny

Margaryna bez mleka – trzeba czytać skład! Najpopularniejsza margaryna i kilka innych zawiera mleko. Margaryna nie wpływa dobrze na zdrowie, gdyż zawiera sporo nienaturalnych składników, w tym konserwanty. Uważam jednak, że raz czy dwa w roku użyta do ciasta nie uczyni spustoszeń w naszym organizmie. 😉

Zamiast margaryny można zastosować olej rzepakowy – 1/3 szklanki. Olej jednak sprawi, że drożdżówka będzie miała po upieczeniu nieco inną konsystencję niż tradycyjna i trochę inny smak.

Można też użyć oleju kokosowego rafinowanego, który też wpłynie nieznacznie na smak.

  • szklanka mleka roślinnego (ja preferuję sojowe, oczywiście bez cukru i innych dodatków)
  • 1/3 szklanki cukru
  • paczka sypkich drożdży (7 g)
  • 2 jajka
  • rabarbar – 3 sztuki
  • truskawki – 10-15 sztuk
Ciasto po wyrobieniu
Wyrośnięte ciasto
Ciasto przygotowane do pieczenia

Przygotowanie (wersja oczywiście taka, by nie nadwyrężyć rąk i prawie ich nie ubrudzić, i w ogóle się nie narobić)

  1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, jajka, mleko roślinne.
  3. Mieszamy robotem kuchennym z końcówkami do mieszania, aż się wszystkie składniki zaczną łączyć.
  4. Powoli wlewamy ciepłą margarynę. Mieszamy co najmniej 5 minut na wolnych obrotach. Ciasto będzie miało w miarę gęstą konsystencję (jak na zdjęciu powyżej).
  5. Nagrzewamy piekarnik do 20 stopni Celsjusza.
  6. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Przekładamy ciasto do formy. Nie rozleje się na całą blachę (gdyż jest za sztywne), ale to nie szkodzi.
  8. Przykrywamy ścierką i wstawiamy do piekarnika na co najmniej pół godziny, by wyrosło.
  9. Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy w plastry.
  10. Wyciągamy ciasto z piekarnika, a ten nastawiamy na 180 stopni.
  11. Układamy owoce na wierzchu, lekko je wbijając w ciasto.
  12. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
  13. Po tym czasie od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

W kolejnym wpisie przepis na bezmleczną drożdżówkę z truskawkami i rabarbarem w wersji bezglutenowej.

Korzystając z tej strony, akceptujesz politykę prywatności i wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Dowiedz się więcej

Ciasteczka używane na tej stronie są konieczne do jej prawidłowego działania. Aby dowiedzieć się więcej o sposobie działania serwisu, polityce ochrony danych użytkowników oraz o ciasteczkach (cookies) na tej stronie, zapoznaj się z dokumentem: Polityka prywatności.

Zamknij