Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275
Wegański sernik na zimno – Magdalena Misuno
/
308 Views0

Uwielbiam serniki. Niestety takich „prawdziwych”, tradycyjnych z twarogu od ponad dwóch lat nie mogę jeść. Na szczęście żyjemy w takim świecie, że wszystkie odzwierzęce produkty możemy zastąpić roślinnymi. Poniżej przepis na pyszny sernik wegański na zimno.

 

Składniki:

  • 2 galaretki wegańskie (ja użyłam cytrynowej do masy i malinowej na wierzch)
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • paczka wegańskich ciastek (ja użyłam jaglanych)
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • dowolne świeże owoce, które nie hamują procesu tężenia galaretki (ja wykorzystałam banana, pomarańczę i aronię)

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe chłodzimy w lodówce (najlepiej 24 h).
  2. Przygotowujemy jedną galaretkę z połową wody co w przepisie na opakowaniu.
  3. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia.
  4. Ciastka rozkruszamy i wsypujemy do rondelka, mieszamy na małym ogniu z olejem kokosowym dopóki składniki się nie połączą. Nie podgrzewamy do zbyt wysokiej temperatury. Zestawiamy z palnika.
  5. Wykładamy masą z ciastek szklane prostokątne, okrągłe lub owalne naczynie (ja wykorzystałam żaroodporne). Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i zestalenia w jedną masę.
  6. Przygotowujemy drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. W tym czasie:
  7. Ubijamy mleczko kokosowe.
  8. Dodajemy tężejącą pierwszą galaretkę, chwilę jeszcze ubijamy.
  9. Wylewamy masę na spód z ciastek. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  10. Na stężałej masie kokosowej (musi mieć konsystencję stałą) układamy owoce na całej powierzchni.
  11. Na wierzch wylewamy tężejącą drugą galaretkę. Żeby owoce się nie poprzesuwały, robimy to łyżką, wypełniając najpierw przestrzenie między owocami, następnie łyżka po łyżce wykładamy galaretkę na całą powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!

Korzystając z tej strony, akceptujesz politykę prywatności i wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Dowiedz się więcej

Ciasteczka używane na tej stronie są konieczne do jej prawidłowego działania. Aby dowiedzieć się więcej o sposobie działania serwisu, polityce ochrony danych użytkowników oraz o ciasteczkach (cookies) na tej stronie, zapoznaj się z dokumentem: Polityka prywatności.

Zamknij