Jak wykorzystać ostatnie truskawki? I jeszcze połączyć z rabarbarem – mmm… dla mnie najlepsze. Upiec drożdżówkę z truskawkami i rabarbarem 🙂
– No tak, ale ja nie mogę ani mleka, ani masła, a to główne składniki tradycyjnej drożdżówki…
Nic się nie martw: w obecnych czasach spokojnie możemy je zastąpić wersją roślinną. I będzie równie pyszna. Mało tego: nie tylko przeciętny zjadacz chleba nie odróżni w smaku, ale nawet wykwalifikowana w tradycyjnej kuchni pani domu.
Taką Panią Domu była moja babcia. Gdy dwa lata temu pierwszy raz byłam na diecie bezmlecznej (wtedy tak na próbę), naszła mnie ogromna ochota na drożdżówkę, a dokładnie na bułeczki drożdżowe z owocami. Kupne odpadały (mają nie tylko mleko i masło, ale i różne niepotrzebne dodatki, nie wspominając o ogromnej ilości cukru), a i babcine nie wchodziły w grę (właśnie ze względu na mleko i masło). Zapytałam więc babcię, co jest potrzebne do przygotowania jej pysznych bułeczek. Babcia powiedziała, jakich składników i w jakiej ilości używa. Na to ja:
– To ja zrobię takie, ale w wersji z mlekiem sojowym i margaryną.
Taka zniewaga była dla babci niedopuszczalna:
– To już lepiej, żebyś w ogóle drożdżówek nie robiła, a zjesz, jak wrócisz do normalnego jedzenia – rzekła nieco oburzona.
Uśmiechnęłam się, bo wiedziałam, że i tak zrobię swoje.
Tydzień później przywiozłam babci własnoręcznie wykonaną drożdżówkę z owocami (w bułeczki nie miałam czasu ani ochoty się bawić). Oczywiście nie zdradziłam jej zawartości kucha. Babcia skosztowała i podsumowała:
– No wiesz, Magda, rewelacja! No przepyszne! Piątka z plusem albo szóstka z minusem! Bo na szóstkę to ja piekę.
Jakie było jej zdziwienie, gdy powiedziałam, że to ciasto z mlekiem sojowym i margaryną. I jeszcze jedną trzecią cukru z przepisu. Babcia stwierdziła, że zmiana składników jest niewyczuwalna.
A skoro babcia pochwaliła drożdżówkę i nie poznała się na nietradycyjnych składnikach w środku, to zwykły zjadacz chleba różnicy nie zauważy.
Zatem zamiast się martwić, że nie wyjdzie, kto to będzie jadł, komu będzie smakować, jeśli masz ochotę na drożdżówkę – do dzieła!
Przepis na drożdżówkę bezmleczną z rabarbarem i truskawkami
Składniki (blacha prostokątna o wymiarach 33 x 23 cm, możecie też użyć innej lub dwóch keksówek)
- pół kilo mąki tortowej
- 100 g margaryny
Margaryna bez mleka – trzeba czytać skład! Najpopularniejsza margaryna i kilka innych zawiera mleko. Margaryna nie wpływa dobrze na zdrowie, gdyż zawiera sporo nienaturalnych składników, w tym konserwanty. Uważam jednak, że raz czy dwa w roku użyta do ciasta nie uczyni spustoszeń w naszym organizmie. 😉
Zamiast margaryny można zastosować olej rzepakowy – 1/3 szklanki. Olej jednak sprawi, że drożdżówka będzie miała po upieczeniu nieco inną konsystencję niż tradycyjna i trochę inny smak.
Można też użyć oleju kokosowego rafinowanego, który też wpłynie nieznacznie na smak.
- szklanka mleka roślinnego (ja preferuję sojowe, oczywiście bez cukru i innych dodatków)
- 1/3 szklanki cukru
- paczka sypkich drożdży (7 g)
- 2 jajka
- rabarbar – 3 sztuki
- truskawki – 10-15 sztuk
Przygotowanie (wersja oczywiście taka, by nie nadwyrężyć rąk i prawie ich nie ubrudzić, i w ogóle się nie narobić)
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
- Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, jajka, mleko roślinne.
- Mieszamy robotem kuchennym z końcówkami do mieszania, aż się wszystkie składniki zaczną łączyć.
- Powoli wlewamy ciepłą margarynę. Mieszamy co najmniej 5 minut na wolnych obrotach. Ciasto będzie miało w miarę gęstą konsystencję (jak na zdjęciu powyżej).
- Nagrzewamy piekarnik do 20 stopni Celsjusza.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do formy. Nie rozleje się na całą blachę (gdyż jest za sztywne), ale to nie szkodzi.
- Przykrywamy ścierką i wstawiamy do piekarnika na co najmniej pół godziny, by wyrosło.
- Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy w plastry.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika, a ten nastawiamy na 180 stopni.
- Układamy owoce na wierzchu, lekko je wbijając w ciasto.
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
- Po tym czasie od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
W kolejnym wpisie przepis na bezmleczną drożdżówkę z truskawkami i rabarbarem w wersji bezglutenowej.