Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/magdmis/misuno.pl-ih3u/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275
Zupa krem z cukinii – Magdalena Misuno
/
259 Views0

Nie ma nic lepszego po spacerze czy treningu na zimnym powietrzu w jesienny chłodny dzień czy wieczór jak ciepła zupa. A do tego pożywna, pyszna, łatwa w przygotowaniu i wegańska. Sezon cukiniowy w pełni, więc niech będzie to zupa krem z cukinii.

 

Składniki na xxx porcji:

  • marchewki – ja daję 4-5 na 2 litry wody
  • korzeń pietruszki – 2
  • seler – 1 mały lub ½ dużego
  • por – 1 mały lub kawałek dużego
  • liście laurowe – ze 4-5
  • ziele angielskie – z 5 ziaren
  • cukinia – ze 3 małe (takie zwykłe proste) lub 1-1 i ½ wielkiej (takiej z ogródka, krzywej)
  • czosnek – ze 3-4 ząbki
  • groszek (ewentualnie) – puszka
  • oliwa z oliwek – po łyżce na talerz
  • śmietana wegańska lub jogurt naturalny wegański – po łyżce na talerz
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra, zioła – do przyprawienia zupy
  • natka pietruszki drobno pokrojona lub koperek – po łyżce na talerz

 

Przygotowanie:

Do dużego garnka wstawiamy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, by się zagotowała. Zanim się woda zagotuje zdążymy przygotować warzywa. Obieramy marchew, seler, korzeń pietruszki i kroimy dowolnie, por dokładnie oczyszczamy, myjemy i również dowolnie kroimy. Wrzucamy warzywa na gotującą się wodę. Kroimy na małe kawałki cukinię, obieramy czosnek i oba składniki wrzucamy do garnka. Wrzucamy trochę soli, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy dowolnie pieprzem, papryką i/lub ziołami. Wsypujemy groszek z puszki (bez zalewy). Następnie całość blendujemy w garnku ręcznym blenderem. Powstanie zupa krem. Nakładamy ile chcemy na talerz, dodajemy po łyżce oliwy i śmietany lub jogurtu, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Korzystając z tej strony, akceptujesz politykę prywatności i wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Dowiedz się więcej

Ciasteczka używane na tej stronie są konieczne do jej prawidłowego działania. Aby dowiedzieć się więcej o sposobie działania serwisu, polityce ochrony danych użytkowników oraz o ciasteczkach (cookies) na tej stronie, zapoznaj się z dokumentem: Polityka prywatności.

Zamknij