Nie ma nic lepszego po spacerze czy treningu na zimnym powietrzu w jesienny chłodny dzień czy wieczór jak ciepła zupa. A do tego pożywna, pyszna, łatwa w przygotowaniu i wegańska. Sezon cukiniowy w pełni, więc niech będzie to zupa krem z cukinii.
Składniki na xxx porcji:
- marchewki – ja daję 4-5 na 2 litry wody
- korzeń pietruszki – 2
- seler – 1 mały lub ½ dużego
- por – 1 mały lub kawałek dużego
- liście laurowe – ze 4-5
- ziele angielskie – z 5 ziaren
- cukinia – ze 3 małe (takie zwykłe proste) lub 1-1 i ½ wielkiej (takiej z ogródka, krzywej)
- czosnek – ze 3-4 ząbki
- groszek (ewentualnie) – puszka
- oliwa z oliwek – po łyżce na talerz
- śmietana wegańska lub jogurt naturalny wegański – po łyżce na talerz
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra, zioła – do przyprawienia zupy
- natka pietruszki drobno pokrojona lub koperek – po łyżce na talerz
Przygotowanie:
Do dużego garnka wstawiamy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, by się zagotowała. Zanim się woda zagotuje zdążymy przygotować warzywa. Obieramy marchew, seler, korzeń pietruszki i kroimy dowolnie, por dokładnie oczyszczamy, myjemy i również dowolnie kroimy. Wrzucamy warzywa na gotującą się wodę. Kroimy na małe kawałki cukinię, obieramy czosnek i oba składniki wrzucamy do garnka. Wrzucamy trochę soli, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy dowolnie pieprzem, papryką i/lub ziołami. Wsypujemy groszek z puszki (bez zalewy). Następnie całość blendujemy w garnku ręcznym blenderem. Powstanie zupa krem. Nakładamy ile chcemy na talerz, dodajemy po łyżce oliwy i śmietany lub jogurtu, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!